V+D SET

by Arch. Luciano Kruk

THE PLACE

These are two lots in a dune of pronounced relief, suitable to build two housing units in each. Although they find themselves surrounded by a thick forest of conifers they face scarce small-sized specimens of their own, since they were planted few years ago.

 THE COMMISSION

The request of the clients was a set of four housing units for rent throughout the year, with a pool area, solarium and a common storage area. The units should be isolated from each other and count with expansions, a grill sector and garage. The number of rooms available in each unit would be part of the studio’s proposal as well as the program for the unit’s requirements. The square footage to be built would be the maximum allowed under code.

THE PROPOSAL

The project turned out to have to fulfill some primary objectives: preserve the scarce existing grove, respect the relief of the lot not only for maintaining the natural landscape, but also to reduce sand movement costs and make the relationship between the houses more interesting and varied and the territory and finally making entrepreneurship viable, adjusting the cost benefit equation since it is an investment with commercial fines.
It was then proposed to use a single type of housing that mirrored and located at different heights following the terrain relief, provide variety to the whole. The location on the floor of the units responds to the search for privacy between them
The unit is a cube (to which the volume of the bathrooms is attached as a backpack) of rigorous modulation, double height and divided into four spatial units differentiated by the location of the staircase, the fixed equipment and the variable heights.

THE FUNCTIONAL ORGANIZATION

You enter the apartment through the axis of the plan. On one side appears the living room, divided into two sections of distinct use by the fireplace and a variation of free heights. On the other side is the dining room and kitchen with access to a private expansion with a grill area.
Up and opposing are located the accesses to the two bedrooms, the main room with private bathroom and terrace for exclusive use.

THE CONSTRUCTION

The set was built with slabs and partitions of exposed concrete made within pinewood formwork. H21 concrete was used with the addition of a fluidifiant so that this mixture, with little amount of water to harden, results very compact and doesn’t require sealing. The floor cloths are also from concrete screed divided with aluminum plates. The bathrooms’ coatings are of venecita. The decks on natural ground and terraces are made of treated pine and protected with impregnating agent. The openings are of dark bronze anodized aluminum. The heating system combines salamanders with hot air equipment.

All images ©  Inés Tanoira

Leave a Reply

More Stories
These 3D-printed homes will house low-income families